Šumadinke

Burna istorijska dešavanja na našim prostorima uticala su i na gastronomiju Srbije. Šumadija je najmanje bila podložna spoljnim uticajima, pa za njenu kuhinju možemo da kažemo da je najautentičnija.
Serijal Šumadinke sniman je u autentičnom ambijentu domaćinstva na Rudniku, koje je posetila glumica Tatjana Dimitrijević. Uloge u Pozorištu na Terazijama i igranim serijama ne ostavljaju joj mnogo vremena, pa je odlučila da od Biljane Milosavljević nauči da sprema jela koja su kuvale njihove mame, bake i prabake, ali i koji su to običaji i kulturna tradicija koja krasi Šumadiju.
Biljana i Tatjana naučiće nas, između ostalog, kako se pripremaju pogače na plotni, bungur, krompir sa jajima, svadbarski kupus, pasulj prebranac, šneara, juneći čobanac, gulaš, starinsko jelo ili punjene paprike. Nisu zaboravile ni ljubitelje slatkiša, pa se spremite da zapišete recepte za jastuk tortu, pra kolač, posnu pitu sa jabukama, koh od griza ili starinske puslice.
Zanimljivi recepti, tople ljudske priče i narodni običaji i igre, snimani u Brđanima i porti crkve u selu Ljutovnica, pomoći će nam da ne zaboravimo ko smo i šta smo bili i kako smo živeli.